martes, 21 de junio de 2016

Acord cursos de formació / Acuerdo cursos de formación / Agreement about training courses

(NOTA: Pulse aquí para versión en Castellano)
(NOTE: Click here for English version)

Bon dia a tots,

Estem satisfets d'informar que, després de moltes picabaralles amb Direcció d'Empresa (DE), l'1 de juny hem aconseguit arribar a un acord sobre els cursos de formació (text en castellà). Aquest acord permetrà que per primera vegada a IDIADA tots els treballadors tinguin dret a la formació i no només a la formació específica per al seu lloc de treball, sinó també aquella que tingui a veure amb les diferents activitats que es realitzen a IDIADA.

S'han diferenciat dos casos:

- Formació obligatòria 
- Formació voluntària

La formació obligatòria és la indispensable per a exercir les funcions del lloc de treball actual. Per entendre'ns, els cursos que l'empleat realitza perquè l'empresa li ho requereix. Per a aquests casos s'ha acordat que la formació s'impartirà sempre que sigui possible en horari laboral segons calendari; si per causes organitzatives o altres s'hagués de realitzar fora d'horari laboral, es compensarà com a hores extraordinàries, segons el que figura en l'Acord de Compensacions Salarials (en l'actualitat s'estaven compensant amb hores de lliure disposició per decisió unilateral de l'empresa). Això era una reivindicació que havíem traslladat a DE fa molt de temps i que per fi hem aconseguit canviar.

Per a la formació voluntària, s'ha aconseguit que l'empresa assumeixi les despeses de desplaçament, quilòmetres, peatges, aparcament i dietes (segons Conveni Col·lectiu). L'opció de poder accedir a la formació voluntària sense estar vinculada al lloc de treball és una cosa nova a IDIADA, que nosaltres reivindicàvem com a just, ja que tots paguem un petit percentatge de complement de formació en les nostres nòmines i per tant tenim dret a beneficiar-nos d'aquesta inversió. Valorem positivament el canvi d'actitud de DE respecte a aquest tipus de formació. En aquest marc ja hem iniciat un curs de conducció defensiva de motocicletes impartit per Honda, al qual han pogut apuntar-se persones de tots els departaments (òbviament, prioritzant en la inscripció a aquells que utilitzen o podrien utilitzar en el futur la moto per al seu treball o els seus desplaçaments laborals).

També hem aconseguit plasmar una altra reivindicació molt demandada: que es realitzin cursos presencials d'idiomes a les instal·lacions d'IDIADA. En principi es realitzarà una experiència pilot a partir d'aquesta tardor amb dos grups d'entre 12-15 alumnes en cada un. És menys del que ens agradaria però confiem que el resultat sigui positiu i en futures convocatòries es pugui ampliar a més gent. Per descomptat us informarem puntualment quan s'obri el procés d'inscripcions. 

Hi ha altres reivindicacions que no hem aconseguit incloure en aquest acord, com per exemple que les hores del PIF incloguin la cobertura dels temps de desplaçament, cosa que considerem particularment necessari a causa de l'aïllament geogràfic d'IDIADA l'Albornar. Seguirem treballant per aconseguir millores com aquesta en futures revisions de l'acord. De moment, pensem que el que s'ha aconseguit és ja un avanç molt important.

Ens agradaria poder tractar tots els conflictes que tenim plantejats de la mateixa manera que s'ha fet amb el tema de la formació. Lamentablement, es tracta d'una excepció perquè en aquest àmbit teníem una eina de pressió: la facultat, en cas de no acord, de no signar les accions formatives davant la Fundació Tripartita, i per tant impedir que l'empresa pogués bonificar part del cost dels cursos. En altres àrees no disposem d'eines de negociació com aquesta, i l'única forma d'aconseguir-les és amb el vostre suport perquè puguem organitzar, si cal, accions col·lectives de protesta i així obligar DE a seure a la taula de negociació.

Salutacions
Secció Sindical UGT-IDIADA AT
----------------------------------------------------------------------

Buenos días a todos,

Estamos satisfechos de informar de que, después de muchos rifirrafes con Dirección de Empresa (DE), el 1 de junio hemos conseguido llegar a un acuerdo sobre los cursos de formación. Este acuerdo permitirá que por primera vez en IDIADA todos los trabajadores tengan derecho a la formación y no solo a la formación específica para su puesto de trabajo, sino también aquella que tenga que ver con las diferentes actividades que se realizan en IDIADA.

Se han diferenciado dos casos:
- Formación obligatoria
- Formación voluntaria

La formación obligatoria es la indispensable para desempeñar las funciones del puesto de trabajo actual. Para entendernos, los cursos que el empleado realiza porque la empresa se lo requiere. Para estos casos se ha acordado que la formación se impartirá siempre que sea posible en horario laboral según calendario; si por causas organizativas u otros se tuviera que realizar fuera de horario laboral, se compensará como horas extraordinarias, según lo que figura en el Acuerdo de Compensaciones Salariales (en la actualidad se estaban compensando con horas de libre disposición por decisión unilateral de la empresa). Esto era una reivindicación que habíamos trasladado a DE hace mucho tiempo y que por fin hemos conseguido cambiar.

Para la formación voluntaria, se ha conseguido que la empresa asuma los gastos de desplazamiento, kilómetros, peajes, aparcamiento y dietas (según Convenio Colectivo). La opción de poder acceder a la formación voluntaria sin estar vinculada al puesto de trabajo es algo novedoso en IDIADA, que nosotros reivindicábamos como justo puesto que todos pagamos un pequeño porcentaje de complemento de formación en nuestras nóminas y por tanto tenemos derecho a beneficiarnos de esa inversión. Valoramos positivamente el cambio de actitud de DE respecto a este tipo de formación. En este marco ya hemos iniciado un curso de conducción defensiva de motocicletas impartido por Honda, al que han podido apuntarse personas de todos los departamentos (obviamente, priorizando en la inscripción a aquellos que utilizan o podrían utilizar en el futuro la moto para su trabajo o sus desplazamientos laborales).

También hemos conseguido plasmar otra reivindicación muy demandada: que se realicen cursos presenciales de idiomas en las instalaciones de IDIADA. En principio se realizará una experiencia piloto a partir de este otoño con dos grupos de entre 12-15 alumnos en cada uno. Es menos de lo que nos gustaría pero confiamos en que el resultado sea positivo y en futuras convocatorias se pueda ampliar a más gente. Por supuesto os informaremos puntualmente en cuanto se abra el proceso de inscripciones.

Hay otras reivindicaciones que no hemos conseguido incluir en este acuerdo, como por ejemplo que las horas del PIF incluyan la cobertura de los tiempos de desplazamiento, algo que consideramos particularmente necesario debido al aislamiento geográfico de IDIADA l'Albornar. Seguiremos trabajando para lograr mejoras como esta en futuras revisiones del acuerdo. De momento, pensamos que lo conseguido es ya un avance muy importante.

Nos gustaría poder tratar todos los conflictos que tenemos planteados de la misma forma que se ha hecho con el tema de la formación. Lamentablemente, se trata de una excepción porque en este ámbito teníamos una herramienta de presión: la facultad, en caso de no acuerdo, de no firmar las acciones formativas ante la Fundación Tripartita, y por tanto impedir que la empresa pudiera bonificarse parte del coste de los cursos. En otras áreas no disponemos de herramientas de negociación como ésta, y la única forma de conseguirlas es con vuestro apoyo para que podamos organizar, si es necesario, acciones colectivas de protesta y a sí obligar a DE a sentarse a la mesa de negociación.

Saludos
Sección Sindical UGT-IDIADA AT
----------------------------------------------------------------------

Good morning to all,

We are pleased to announce that, after many squabbles about the matter with Business Management (BM), on the 1st of June we have managed to reach an agreement on training courses (text in Spanish). This agreement will allow for the first time in IDIADA for all workers to have access to training, and not just the specific training required for their job, but also any training that has some relation to any of the different activities carried out in IDIADA.


Two cases have been differentiated: 

- Mandatory Training 
- Voluntary Training

Mandatory training is whichever training is essential to perform the functions of the current job. To be clear, the courses that the employees perform because the company requires them to. For these cases we have agreed that the training will be provided whenever possible during working hours according to schedule; if for organizational reasons or others, it is found necessary to perform it outside working hours, it will be compensated as overtime, as contained in the Agreement on Wage Compensation (currently they were compensated with hours of free provision by unilateral decision of the company). This was a demand that we had been asking for for a long time and that we have finally managed to change.


For voluntary training, the achievement is that the company will bear the costs of travel, kilometers, tolls, parking and subsistence (as per the Collective Agreement).
The option to access the voluntary training without being linked to the job is something new in IDIADA, which we demanded as fair, since we all pay a small percentage for training in our payroll and therefore we are all entitled to benefit from that investment. We welcome the BM's change in attitude regarding this type of training. Within this new framework we have already initiated a course of defensive driving of motorcycles, taught by Honda, which people from all departments have been able to join (obviously giving priority enrollment for those who use or could use a bike in the future for their work or their commute).

We have also managed to make progress in a claim tht many of you had demanded: face-to-face language courses to be conducted at the facilities of IDIADA. Initially ther will be a pilot project starting this fall with two groups of 12-15 students in each level. It is less than what we would like, but we are confident that the results will be positive and it will be possible to extend future courses to more people. Of course we will inform you promptly as soon as the registration process opens.


There are other claims that we haven't managed to include in the agreement, for example, that the hours of the Individual Training Leave should include coverage of commuting time, something we consider particularly necessary due to the geographical isolation of IDIADA l'Albornar. We will continue working to incorporate improvements like this in future revisions of the agreement. For the time being, we think that what has been achieved is already a very important step forward.

We would like to be able to address all the conflicts that we face in the same way that has been carried out on the subject of training. Unfortunately, this case is an exception because in this area we had a pressing tool: the power, if there was no agreement, not to sign for the training before the Tripartite Foundation, and thus prevent the company from obtaining a partial bonification of the cost of the courses. In other areas we do not have bargaining chips like this, and the only way to get them is with your support so we can arrange, if necessary, collective protest actions and this way force BM to sit at the negotiating table.

Regards
UGT-IDIADA AT Union Section

3 comentarios:

  1. Me parece un logro impensable tratándose de IDIADA. Donde podemos consultar el acuerdo???

    Gracias por vuestro esfuerzo y perseverancia.

    ResponderEliminar
  2. El acuerdo está enlazado en el texto y también en la documentación de la columna derecha

    ResponderEliminar
  3. un treballador qualsevol22 de junio de 2016, 16:53

    Felicitacions a UGT Idiada, un millora important per a tots/es. Gràcies!

    ResponderEliminar